GKS
Vacature: Junior ICT medewerker (fulltime)
28 februari 2018
Verwerkersovereenkomst
Verwerkersovereenkomst. Wel of niet regelen?
16 april 2018
Identiteitsfraude met digitale ID

Bewaar en bewaak je eigen digitale ID

Hoe goed bewaar en bewaak jij je eigen ID? Jouw identiteit kan worden misbruikt als je niet zorgvuldig omgaat met je identiteitspapieren. Zeker de digitale versies. Uitzendbureau’s vragen om een kopie van je ID kaart, hotels willen een kopie van je ID voor het inchecken, pakketdiensten die je rijbewijs scannen anders krijg je het pakketje niet mee. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen van hoe vaak je ID in handen kan komen van anderen. Daar haken misdadigers handig op in. Identiteitsfraude begint bij het onderscheppen van ID’s die op dat moment digitaal verstuurd worden. Ze worden echt onderschept als ze niet via een goed beveiligd netwerk verstuurd worden. Wist je dat het zo eenvoudig ging?

Identiteitsfraude van frauderen tot zware misdrijven.

Wanneer iemand anders jouw identiteit aanneemt, is dat strafbaar. Er is echter pas sprake van identiteitsfraude wanneer iemand met opzet jouw identiteit gebruikt om een strafbaar feit te plegen. Van frauderen van subsidies tot zware misdrijven. Dit kan voor jou verstrekkende gevolgen hebben, want jouw handtekening, BSN nummer en alle andere NAW gegevens zijn verbonden aan dat strafbare feit. Dus is de vraag: Hoe zuinig ben jij op je pincode en inloggegevens? En maak je gebruik van gratis WiFi netwerken om persoonlijke gegevens te versturen? Zo ja, dan is de kans vrij groot dat jouw gegevens al onderschept zijn. Werken via een goed beveiligd netwerk is zo belangrijk. Niet alleen voor het bedrijf waar je voor werkt, maar ook voor jouw persoonlijk.

Vaak komt een identiteitsfraude pas aan het licht als er boetes komen en contracten of deurwaarders verschijnen over zaken waar je niks van weet. Het kan jou ook overkomen, dus wees alert.

Wat kun je doen om identiteitsfraude tegen te gaan?

  • We kunnen het niet genoeg vermelden, maar verander wachtwoorden, pincodes, DigiD en dergelijke op regelmatige basis. Deel ze niet met een ander. Relaties kunnen veranderen en dan kunnen mensen ongewenste handelingen doen met jouw gegevens.
  • Maak je wachtwoord niet logisch. Gebruik geen achternaam of uitroepteken. Dat is veel te simpel. Verzin iets totaal anders. Denk aan je favoriete muziek, vakantieland, een stad of straatnaam, gerechten, droom of hobby. Wat heel goed werkt is een complete zin als wachtwoord gebruiken. Verander een paar letters in tekens en het stelen van jouw identiteit wordt een stuk lastiger. Een voorbeeld van een zin kan zijn: “Ik woon op # 25”   (ik woon op nummer 25), een wachtwoord van 15 karakters.
    Gebruik voor verschillende diensten verschillende wachtwoorden.
  • Als er om een kopie van het paspoort, ID-kaart of rijbewijs wordt gevraagd. Streep dan het BSN nummer door. Identiteitsfraude voorkom je door een diagonale streep over het document te zetten. Uiteraard met de datum en vermelding waarvoor de kopie dient. Zo hebben fraudeurs niks meer aan de kopie.
  • Beantwoord geen e-mails waarin om inlogcodes wordt gevraagd.
  • En als je je de computer gaat vervangen. Wees er dan zeker van dat van je oude computer echt alle gegevens zijn gewist en de harde schijf is vernietigd.

Identiteitsfraude is vreselijk, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren en bewaken van je eigen ID. Doe het zorgvuldig en denk niet, ach, mij overkomt dat toch niet.