Slamming? Wat is dat nou weer….
16 augustus 2017
Robert van Kempen verteld over Internet of things
GKS met een artikel in Het Ondernemersbelang – editie 4 2017
23 oktober 2017
Identiteitsfraude met digitale ID

Bewaar en bewaak je eigen digitale ID

Wellicht heb je mee gekregen dat er weer een nieuw veiligheidsrisico is ontdekt bij het gebruik van WiFi netwerken. Ditmaal gaat het om de mogelijkheid om met een KRACK aanval binnen te dringen in WiFi netwerken.

Is WiFi nu direct onveilig?

Nee, onveilig zijn WiFi netwerken door het ontdekken van deze “tekortkoming” niet direct. Het bereik van een WiFi signaal is zeer beperkt waardoor een hacker, die zou willen inbreken op het WiFi netwerk zeer dichtbij moet zijn. Het gevonden veiligheidsrisico heeft betrekking op bepaalde combinaties van instellingen en gebruikte mogelijkheden.

Wat moet ik doen om zeker te zijn dat ik het WiFi netwerk goed beschermd is?

De digitale wereld is constant in beweging, keer op keer worden er lekken gevonden en worden ze door fabrikanten en leveranciers gedicht. Het is dus van belang dat alle apparaten altijd voorzien zijn van de laatste updates en patches. Computers, telefoons, mobile telefoons, WiFi access points, routers, switches, printers en eigenlijk alles wat verbonden is met het internet zou regelmatig bijgewerkt moeten worden om zeker te zijn van een veilige WiFi netwerkomgeving.

Behalve dat zou ook de e-mail gecontroleerd moeten worden op virussen, phishing en andere ongewilde codes. En natuurlijk een goede filter op de internet sites zodat ook daarmee niets binnen wordt gehaald wat als “onwenselijk” beschouwd kan worden.

Het zou als normaal moeten zijn dat bedrijven deze beveiligingsmaatregelen nemen en zorgen voor een veilige WiFi netwerkomgeving. Het is wenselijk als dezelfde beveiligingsmaatregelen ook thuis getroffen zouden worden doorgevoerd.

Breng alles is kaart wat je hebt, controleer regelmatig of het de meest recente de (software)versies zijn en werk zo nodig alles bij om het WiFi netwerk zo goed mogelijk te beschermen.

De beste bescherming ben je zelf.

We kunnen nog zoveel doen om alles af te schermen, de laatste updates te installeren en zo veilig mogelijk te werken, maar in de meeste gevallen is het de gebruiker die het voor zichzelf onveilig maakt.

Stel dat je zowel op kantoor als thuis alles goed voor elkaar hebt en je gaat een dagje naar een pretpark en daarna even wat eten. Hoe prettig is het als je overal gebruik kunt maken van gratis WiFi en gemakkelijk even wat geld van de ene rekening kan overmaken naar de andere of even kan kijken hoeveel geld er nog op de rekening staat. Heeft het pretpark of het restaurant wel alles goed geregeld? Weet je zeker dat je verbonden bent met de router van het restaurant en niet met de router van een hacker? Kijkt er niemand ongewild (digitaal) mee?

Belangrijke zaken regel je in een goed afgeschermde omgeving. Gebruik dus geen gratis WiFi netwerken voor het doen van betalingen, even te kijken hoeveel geld er nog op de rekening staat of andere vertrouwde zaken. Moet je onverhoopt toch even geld overmaken, schakel dan je WiFi even uit en maak gebruik van je 3G of 4G abonnement. Een andere optie is door gebruik te maken van een betrouwbare VPN om goed afgeschermd vertrouwde zaken te regelen, dit vergt echter wat meer technische kennis.

Geen gebruik meer maken van gratis WiFi?

Natuurlijk wel. Gratis WiFi is geweldig om filmpjes en foto’s te delen met vrienden, even de weg te zoeken via Google Maps en andere dingen te doen waarbij het niet belangrijk is dat andere zouden kunnen meekijken.

Wat kan ik doen om het veilig te houden?

  • Werk apparaten bij met de laatste software. De meeste apparaten kunnen dit tegenwoordig zelf of geven hierover een melding. Vergeet ook apparaten als (cloud)printers niet.
  • Zorg ervoor dat je een goede firewall / router gebruikt en een virus scanner. Voor Android telefoons zijn net als voor computers verschillende gratis virusscanners beschikbaar.
  • Blijf nadenken wat je waar en wanneer doet. De kans op een digitale inbraak is groter dan op een woning inbraak, toch is het heel normaal dat we onze woning afsluiten als we de deur uit gaan en via gratis WiFi betalingen doen of even een banksaldo checken.

Twijfel of meer informatie?

GKS ICT Security kan hulp en ondersteuning bieden.

Wil je een scan laten uitvoeren door onze specialisten voor een advies rapport over de veiligheid? Wil je meer informatie over de manieren van beveiliging? Of wil je beveiligingsupdates door ons laten uitvoeren? En heb je andere ICT vragen?

Neem dan even contact met ons op via:

Contact

[email protected]

0481-45 30 50