Robert van Kempen verteld over Internet of things
GKS met een artikel in Het Ondernemersbelang – editie 4 2017
23 oktober 2017
Data in de Cloud
Werken op een flexplek met data in de Cloud
7 november 2017
ICT veiligheid

ICT Veiligheid geregeld met GKS Security

Dat is eigenlijk een rare vraag. Mensen zijn gastvrij en bezoekers zijn vaak welkom, zolang je maar weet wie er binnenkomt en je zelf thuis bent. Juist dat laatste stukje is cruciaal voor de ICT veiligheid van computernetwerken. Vaak weet je niet wie er binnenkomt en wanneer, sterker nog, vaak weet je niet eens of er een deur openstaat.

Mogen wij uw ICT veiligheid controleren?

Bij ramen en deuren kunnen we vaak zelf zien of een slot er degelijk uit ziet. Sloten bevatten vaak een keurmerk en een aantal sterren, dat is dus ook eenvoudig te controleren.

Bij ICT systemen is dit helaas minder vanzelfsprekend. ICT systemen moeten constant worden bijgewerkt om veilig te kunnen zijn. En openingen zijn niet altijd zichtbaar. GKS ICT Security kan op basis van een abonnement of een eenmalige ICT veiligheidscontrole bij u uitvoeren.

Het WC-eend effect.

“Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Een veel gehoorde kreet en dezelfde betekenis kan gehangen worden aan “de ICT veiligheid is goed geregeld” door de veiligheidsverantwoordelijke.

Maar is het goed geregeld met uw veiligheid? Misschien een mooi moment om dit eens te testen en samen met de ICT leverancier op te pakken.

Wij controleren op regelmatige basis ons eigen netwerk met onze test tool. Deze is van een andere leverancier dan de routers en firewalls die wij gebruiken. Wij controleren dus zelf ons netwerk door een andere leverancier ons netwerk te laten controleren.

Hoe gaan wij te werk?

Vooraf bespreken we wat we gaan testen

  • we kunnen snel of uitgebreid een poortscan uitvoeren (deuren die open staan);
  • we kunnen een agressieve test uitvoeren om te kijken hoe het netwerk reageert op DoS aanvallen;
  • We kunnen websites testen;
  • We kunnen een specifieke scan uitvoeren die hackers gebruiken om informatie uit databases te halen.

Nadat we hebben afgesproken wat we gaan testen, spreken we af wanneer de test zal plaatsvinden. Zeker een eerste keer is het verstandig om te weten wanneer dit gebeurd om er zeker van te zijn dat deze test de bedrijfsvoering verstoord.

Aan het einde van iedere test versturen wij een uitgebreid rapport met daarin de resultaten en aanbevelingen.

Deze scan kan éénmalig gebeuren of regelmatig worden uitgevoerd. Het voordeel van een test die regelmatig wordt uitgevoerd is dat er een goed inzicht wordt verkregen van de veiligheid binnen de veranderende ICT wereld.

Is een netwerktest nodig?

In mei 2018 wordt de nieuwe Europese Privacy Wetgeving (AVG) van kracht, een wetgeving waaraan alle bedrijven zich moeten houden. Deze wet beschrijft de bescherming van persoonsgegevens en geeft aan dat u een inspanningsverplichting heeft om deze te beschermen. Persoonsgegevens staan op ieder netwerk, al is het maar de naam en het adres van het personeel met misschien het daarbij behorende bankrekening nummer en gescande paspoort.

Met een GKS ICT Security Penitrator Test kan aangetoond worden dat er een inspanning gedaan is om een deel van de ICT veiligheid in kaart te brengen en wellicht aan te tonen dat de verbeterpunten zijn opgepakt.

Kortom, de netwerktest is nodig om een inspanningsverplichting aan te tonen voor de nieuwe Europese Privacy Wetgeving.

Wilt u een scan laten uitvoeren door onze specialisten voor een advies rapport over de veiligheid? Wilt u meer informatie over de manieren van beveiliging of wilt u beveiligingsupdates door ons laten uitvoeren?

Neem dan contact met ons op.