Roaming is belangrijk voor Wi-Fi netwerk.
Roaming is belangrijk voor goed werkend Wi-Fi netwerk
24 augustus 2018
WinCloud = 100 % Nederlandse Cloud omgeving
20 mei 2019
Datalek op de werkvloer

Hoe voorkom je een datalek op de werkvloer? De ISO27001 certificering heeft ons er heel bewust van gemaakt hoe je in alle functies en op elke willekeurige plek binnen een organisatie een datalek kunt krijgen. Hoe voorkom je die en wat moet je doen als er toch een datalek is ontstaan?

Wij begonnen met het opstellen van 10 gedragsregels. Je denkt vast: “Is dat nodig dan?”. Jazeker, want zodra alle medewerkers daarvoor tekenen, staat het ook vast dat je daar naar dient te handelen. Een datalek voorkom je door je pc te locken (Windows toets + L op je toetsenbord) als je niet op je werkplek aanwezig bent en de printer zo te programmeren dat je alleen met een wachtwoord je eigen printopdracht krijgt. En tja, als je zo het dagelijks werk gaat bekijken, dan is een datalek zo ontstaan. Zeg nou zelf. Draai jij de papieren op je bureau om als je even van je werkplek wegloopt? En hoe vaak heb jij wel niet een printje van een collega bij de printer gezien en dus ook kunnen lezen? Een datalek is dus niet alleen iets wat zich in de digitale wereld afspeelt.

Wat doe je echter als je pc het niet meer doet en er een nieuwe moet komen? De harde schijf zit natuurlijk vol met data? Tweedehands harde schijven doen het goed op de markt, maar mits je ze officieel laat wipen zal er echt nog wel data opstaan. Een datalek is dan zo gebeurd. Velen denken nog altijd dat het definitief verwijderen van gegevens gewoon een druk op de ‘delete’ knop is. Helaas is dit dus niet het geval en een datalek is ontstaan. Wanneer je een oude pc wilt vervangen, laat dan de harde schijf wipen door een gerenommeerd ICT bedrijf. Het kost dan wel iets, maar een datalek zorgt voor veel ellende. Je wilt toch niet dat jouw klant- of privégegevens worden gezien door onbevoegden?

De ISO27001 heeft ons nog meer bewust gemaakt van het proces ‘Hoe voorkom je een datalek?’. Het is dan ook fijn om te zien dat door de ISO27001 certificering iedereen bij GKS en WiFi4ALL op een of meerdere vlakken zijn/haar werkwijze heeft aangepast. Wij zorgen tenslotte voor de glimlach achter je beeldscherm, want je kunt er van op aan dat jouw data bij ons veilig is.

Wil je hulp of advies over de veiligheid van gegevens binnen jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.